dimecres, 24 de febrer del 2016

6/03/16: Visita a la Façana Mediterrànea

Amics i amigues,

El diumenge 6 de març visitarem La façana mediterrània, de la mà de Josep Dionis Martinez, veí del Port de Sagunt, historiador i filòleg. 



Per a aquesta visita, ens trobarem a les 10 del matí a Ciudadmar, al Port de Sagunt, i cadascú anirà pels seus mitjans.

Vos esperem.

dimecres, 17 de febrer del 2016

Crònica de la visita del 14/02/16



El diumenge 14 de febrer, hem fet el recorregut de la ciutat medieval. En aquesta ocació ens ha guiat Carme Rosario, que és una jove  de la comarca, llicenciada en Art i guía de professió. Carme és una persona molt vital que ha entrat al col.lectiu amb moltes ganes de fer coses. Ens havia demanat de fer la ciutat medieval, nosaltres encantats, de fet , es notava que tenía  moltes ganes i s’ho había preparat molt bé.
 Vam començar el recorregut en l’església del Salvador, més coneguda pel Raval, Carme ens ha explict les carácterístiques de l’edifici tot i entrant dins. Es tracta d’una església del tipus Reconquesta, feta a les afores de la ciutat en temps de Jaume I. 
Després hem anat pel carrer Josefa Daroqui  a  la desapareguda Porta Ferrisa, que constuía una de les entrades a la ciutat des de Valencia. Carrer Major amunt ens hem dirigit a l’ermita de Sant Miquel, explicant-nos les caracteristiques de l’edifici, prop del Convent de la Trinitat, per dirigir-nos després a l’antiga Casa dels Barta on la reconstrucció que s’ha fet, sembla que ha respectat una mica l’antic edifici. 
 
Sobretot, Carme, intentava explicar com les gran families nobles del Sagunt medieval tenien grans cases i donaven almoines per a estar soterrats a alguna església o convent del poble. He de resaltar que sempre hem anat pel traçat de la ciutat medieval, és a dir per la zona del poble que estaba dintre de les muralles, és per això que hem començat a la Porta Ferrisa .  Ens ha explicat el Palau del Delme, palau bisbal ons es recaptava el delme o impost de l’església, ubicat al carrer major, i ens ha facilitat un planol i fotos de la casa. Des d’ahí hem caminat fins el carrer en Jou per vore  una de les cases senyorials, la coneguda com la “Casa dels fideus” i després  a la plaça Major, tot i explicant les funcions de la mateixa,  mercat, fer justicia, bous, festes, etc. 
 
És a dir a la manera d’un fórum romà. Hem vist l’església de Sta. Maria ens ha explicat les successives ampliacions i la destrucció de la Mesquita. La vestimenta de les persones a l’Edat Mitjana, passant-nos uns fulls amb vestits.En la placeta dels Berenguers ha fet al.lussió a aquesta poderosa familia i d’allí hem anat a la placeta de Sant Tomeu per vore una de les finestre gòtiques geminades que encara queden en Sagunt. 
Hem passat per la Casa dels Borràs,( Fundació Bancaixa) i d’allí a la Casa dels Mallent sita als Quatre Cantons i hem pogut entrar en el magnific pati que encara es conserva   . Els veins ens han deixat entrar. Al carrer de Cavallers, com el seu nom indica , hi han moltes cases nobles, com les citades anteriorment a més de la Casa dels Rubio i la despareguda dels Armengol. De la casa dels Armengol hem anat pel carrer de Cavallers fins al carrer de la Muralla on acabava la ciutat medieval. Gràcies Carme i esperem que tornes ha mostra-nos tan bé  la nostra ciutat una altra vegada.
La gent estava contenta i cada vegada ens ve mes personal. Gràcies a tots i totes.
 La propera visita  serà “La façana mediterrània”, guiada per Josep Dionis Martinez, veí del Port de Sagunt, historiador i filòleg. La començarem en Ciudadmar, al Port de Sagunt i cadascú anirà pels seus mitjans.

SAGUNT, CAPITAL VALENCIANA DE LA ROMANITZACIÓ



Dimecres 10 de febrer, romandrà per sempre una día gran per a Sagunt. Els representants de les associacions ( Centre d’Estudis, Centre Arqueològic, Col.ectiu pel Patrimoni, Voluntaris pel Patrimoni , Saguntum Civitas), vam assistir a les Corts Valencianes per a la proclamació de la proposta per qa que Sagunt siga capital valenciana de la Romanització.  
 La sessió de les corts era a les 10’30, nosaltres arribaren un poc abans i allí estaven ja, els de Saguntum Civitas, vestits de romans, de senadors, patricis etc.. Prèviament vam fer els registre al hall de les Corts. Allí ens esperava Teresa García diputada de Compromís a les Corts i filla de Sagunt. Tots estavem expectants i una mica nerviosos. Quan es va fer l’hora, Teresa ens va portar a la naia de convidats. Tots esperàvem el començament de la sessió, els diputats, aneven entrant a l’hemicicli poc a poc. Hi va entrar Enric Morera, president de les Corts, i quasi de seguida, va dir: “Comença la sessió, primer punt de l’ordre del día, proposta de proclamació de Sagunt com a capital valenciana de la Romanització”..  jo crec que atots el cor, ens bategaba molt de pressa… i de seguida el Sr. Morera començà a llegar la moció de la proposta als diputats que ja hi eren  tots. Tots vam escoltar amb silenci. De quan en quan el president alçava la vista i mirava la nostra naia. .. Va ser acabar la lectura de la moció, i tots els diputats, es va alçar del seient i començaren a aplaudir i nosaltres des del nostre lloc també. Els diputats ens miraven i somreien.. Nosaltres estàvem emocionats, a mi me varen eixir le llàgrimes.. i poc a poc ens vare manar fòra. Va vindre Teresa i ens va dir de dre-nos una sessió de fotos al pati de les Corts. Allí estàven la vice-presidenta del consell, Mònica Oltra, el president de les Corts  Enric Morera,, representats de l’Ajuntament de Sagunt, alguns diputats com Fernando Delgado, vells conegut nostre que viu a Faura i altres representants de les Corts com Alfredo Castelló diputat de Sagunt i com no, Teresa García. Es vam fer la foto de rigor, on estem tots més contents que una pascua.
Qué significa tot açò? Per què tot aquest entramat? Molt senzill, aquesta proposta de la capitalitat, se durà al Consell, que és el govern valencià, que l’executarà. És a dir, el durà a terme. Alesnhores ja serem capital valenciana de la Romanització. Això és un primer pass per a que Sagunt encete el camí per a ser Patrimoni de la Humanitat. Ni més ni menys.Estem que no cabem. Gràcies a tots per haver col.laborat en les signatures i en tot.

dijous, 4 de febrer del 2016

14/02/16: Visita a la ciutat medieval

Amics i amigues:

El diumenge 14 de Febrer visitarem la ciutat medieval de la mà de Carme Rosario.

En aquesta ocasió, per a fer la visita ens trobarem a les 10 del matí a la porta de l'església del Salvador.

Us esperem.