dijous, 24 de març del 2016

10/04/16: XII Trobada al Castell

Amics i amigues:

El diumenge 10 d'Abril tindrà lloc la XII Trobada al castell. El parlament d'enguany estarà a càrrec d'Alfons Muñoz i hi haurà també una recreació romana per part de l'associació "Saguntum Civitas".

Per a aquest acte, ens trobarem a la porta de l'Ajuntament a les 10 del matí

Vos esperem.

dijous, 10 de març del 2016

Crònica de la visita del 06/03/16 a la Façana Mediterrànea



Amics i amigues:

Aquest diumenge hem visitat el Port de Sagunt, de la mà de Dionis Martinez, veí del nucli porteny i amic del Col.lectiu. Dionís és un estudiós a més d’investigador de la història del Port de Sagunt. Ha publicat nombrosos articles i ha fet moltes col.laboracions en revistes especialitzades. Hi forma part del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre i finalment, és professor de Valencià, avui ja, jubilat.


Ens hem concentrat a l’edifici Ciudadmar perque està molt prop de la desembocadura del riu Palància, el riu de Morvedre, i ens ha explicat les característiques del delta i dels diversos noms com riu de Sogorb, Udiva, Palància que fa referència a la deesa Palas Atenea. Ha fet una bona introducció histórica a la comarca i a la ciutat,  tot i esmentant els límits de la comarca del Camp de Morvedre, amb Nàquera i Serra, amb la comarca de l’alt palència, amb l’Horta Nord, amb la Plana Baixa, etc. 
 
Després ha parlat de les partides agrícolas: Gausa, La Vila i Montíver i les diferents subpartides: Almudàfer, Penyetes,Els rolls, l’Arrif, la Vallesa, Fornàs… El nucli del Port està a la partida de la Vila que era el lloc on es trobàvem. Ens ha explicat la urbanització de l’Avinguda on estàvem, tot i anant després al barri del Padre Jaime, referint-se un mica l’obra d’aquest capellà que tan de be va fer a molta gent.


 Hem caminat un poc més enllà i ens hem dirigit, per l’avinguda de la Platja, al carrer de “Los claveles”, que en un principi s’anomenava  carrer de “Las camareras”, nom que fa referència a la casa de tolerància que allí estava. L’anédocta del senyor Ormaechea, ben explicativa.perque allà per principis de segle, de vegades no sabía quan vindría el vaixell amb la càrrega corresponent i es dirigía a la casa de “las camareras “ i elles li ho deien.

 Hem anat també al carrer de  “los churros”, nom que ell no s’explica, perque diu que en principi no hi havien tants aragonesos en eixe carrer, després carrer de la Punyalà per arribar a les Cases de Menera.

 Les explicacions de Dionís, estàven plenes de rigor, tot i dinstingint el que era estrictament una investigació contrastada i el que era una opinió personal, la qual cosa em sembla que és el que cal, perque no s’inventa res.

A les Cases de Menera, ens ha contat la construcció, vivendes per als treballadors que estàven prop de la fàbrica. Després l’Hospital vell típica construcció de tipus anglés de principis de segle XX..


 Veritablement, Sota i Aznar, van concebre una Factory- town amb totes les connotacions que això comporta: Casino per als  tècnics i dirigents de la fàbrica,on estava prohibida l’entrada als treballadors i peons, hospital, escoles, cooperativa, etc… Fins que a l’any 1984 s’acabà aquest període per la reconversió industrial i el municipi entrà en una altra fase,  molt diferent del que havia estat fins aleshores.


Les explicacions han estat abundants i clarificadores, es notava que Dionís és un expert en el tema i ho tenia molt estudiat.

 El día ens ha acompanyat, sols que al final, ha  bufat un vent fred , però en general , la gent estava contenta. Ja sabem un poc més d’una part del nostre poble!!!


Gràcies, Dionís.

La propera activitat será la Trobada del Castell, el día 10 d’abril, diumenge. Hi  hauràn romans desfilant, Alfons Muñoz ens farà el pregó i hi hauràn visites guiades pel Castell. Hi será un día  molt intens i recomanem a tots i totes que vinguen . S’ho passaràn d’allò més bé.

Gràcies a tots i totes per vindre, perque no es pot estimar allò que no es coneix. La tasca del Col.lectiu és senzillament que s’estimem el nostre poble, coneguent-lo.