dissabte, 25 de juny del 2016

EPÍLEG 2016



Durant aquest curs, s’han donat moltes situacions, la majoría grates.

Començàrem anant en noviembre del 15 a fer una visita al Consell Valencià de Cultura , on tenim grans amics i sempre ens reben de bon grat.

El nostre amic, Jesús Huguet, secretari del consell ens va escoltar. Nosaltre perguntàvem per la propietat del Grau Vell, explicàvem l’estat del Patrimoni històric, ell ens prosoposava mesures.. hi hagué un diàleg fluid, intens, interessant. 

Després vingué En Santiago Grisolía, president del Consell, cientific de professió, deixeble de Severo Ochoa, premi Nobel.. Actualment hi és un home molt major, però en un cap clar i una inteligencia intacta. Ens hi va escoltar amb molt d’interés i quedàrem en que faríen una visita a lAjuntament de Sagunt i parlaríen amb l’alcalde de Sagunt Quico Fernández.

D’eixa visita hem tingut molts rèdits. En primer lloc, el Consell ha dinamitzat junt a l’Ajuntament de Sagunt, les “Converses a la Vía del Pòrtic”, on historiadors, arqueòlegs, rectors, Secretari autonòmic de Cultura, Numismátics, Dinamitzadors Culturals, associacions envers del patrimoni, han parlat  de Patrimoni i de les mesures que haurien de prendre’s-se per tal de dinamitzar-lo.

D’ahí va eixir la petició unànim per demanar que Sagunt fòra la Capital Valenciana de la Romanització. Finalitat que es va aconseguir el 10 de febrero de 2016 en sessió plenaria de les corts Valencianes on el president de les Corts, N’Enric Morera, va llegir el Manifest, demanant als diputats valencians, que Sagunt fòra la Capital Valenciana de la Romanització. La resposta per part dels diputats, va ser contundent: tots en peu, ho aprovàren, unànimement. S’alçaren mentre aplaudien i es giraven cap amunt mirant als ciutadans saguntins, que estàvem a la tribuna de convidats, somrient-nos. Hi va ser emocionant.

Doncs bé aquest és el primer pas per a fer la petició per a que Sagunt puga demanar a l’UNESCO  formar part del PATRIMONI DE LA HUMANITAT.

Però nosaltres, no hem parat. També anàrem  el 18 de gener del 2016, a visitar la Directora General de Patrimoni, Na Carme Amoraga, i el Secretari General de Cultura, senyor Girona, on exposarem l’estat del patrimoni de Sagunt, de “Sagunt a escena” de l’acabament definitiu del Teatre Romà etc…

Estem participant al Grup de Treball del Patrimoni de la Humanitat i també partcipem regularment al consell assessor de patrimoni de l’Ajuntament de Sagunt. A banda de les visites guiades que fem normalment, també, aquesta any extraordinari hem fet, durant tot el mes de maig, visites guiades tots els diumenges. 

Hem participat igualment en les Jornades de “El periódico de Aquí”
Hem anat a totes les conferències sobre el tema patrimonial i hem format part de la Taula redona sobre el patrimoni saguntí, durant les “Converses a la Vía del Pòrtic”.  Hem participat ajudant en els “Ludi Saguntini”. En definitiva, hem disfrutat, hem treballat pel nostre poble. Estem molt satisfets.   La resposta de la ciutadanía ha esta molt satisfatòria.

Durant el mes de Maig, a finals, no recordé exactament el dia, el Consell Valencià de Cultura ha realitzat una Sessió Plenària a l’ajuntament de Sagunt, a la qual form convidats a la part final.  Hi varem acompañar al consell en ple a la via del Pòrtic i varen gaudir de l’espectacularitat del lloc.




Esperem que l’ajuntament de Sagunt continue en la tasca mampresa i dinamitze d’una vegada per totes, el tema patrimonial, de manera que tots i totes pogam sentir-se orgullosos del nostre poble.

dilluns, 13 de juny del 2016

Crònica de la visita al Calvari de Sagunt del 12/06/16


  
Aquest diumenge, 12 de juny, hem visitat el Calvari, quiats per manolo Civera. Com saben, hi és un estudiós de la Història de Sagunt  que viu intensament els esdevenivements del passat.

Com sempre, havien quedat a la porta de l’Ajuntament a les 10 i  una vegada estàvem tots, després de saludar al personal, hem enfilat carrer del Castell amunt.


  Primerament he manat a la placeta de la Sang, i en les escales de l’Ermita de la Sang, Manolo ha explicat que han hagut diversos calvaris en Sagunt fins arribar a l’actual, tot i dient que la Passió se celebra en Sagunt, potser des de 1300.
Per arribar al Calvari hem passat per la  Jueria, pels carrers de Sang Vella, Segovia, Rams i l’Escola. Tot aquest entramat de carrers, li ha servit per a explicar les característiques dels carrers jueus i ens hem aturat a la porta del que ell diu que era la casa de Salomó Coffe (o Cohen) personatge important dins de la jueria de Sagunt, mol ric ( ho sabem per l’inventari que va fer, arran d’un robatori en sa casa, a conseqüència d’un assalt per part dels cristians).


Arribats al Calvari, Manolo ha explicat les caracteristiques, tot i fent un paralelisme entre el Calvari de Sagunt i el Gòlgota de Jerusalem.
Es tracta d’un Calvari del segle XIX, edificat sobre l’antiga pedrera ibero-romana, en una de les vessants de la montanya del Castell. Des d’allí podem contemplar una paisatge preciós. Domina tota la ciutat, es veu la mar i podem vore fins i tot Les Valls i Almenara, a més de tota la vall del Palància. Hi va ser pintat al XIX pel pintor Santiago Rusinyol.
Hi és un indret quasi sagrat per als saguntins. Allí se fan “les Creus”, totes els diumenges de la Quaresma, pero fonamentalment, hi ha un día, el Divendres Sant, que puja el Nazaré i hom fa el Via Crucis. El Calvari, eixe día esta de gom a gom i es veu clarejar el día  en mig del silenci i del cant desgarrat del motets i el so del tambor dels Saions. Hi és preciós.
Manolo ha volgut pujar al tercer nivell de la pedrera, a l’andana verge, on encara es veuen els talls de les pedres de la montanya. Algunes persones no ens hem atrevit a pujar i alguna persona -Rosa Mari- s’ha lesionat el peu.
Després hem anat pel camí de ronda del Castell, lloc preciós, que aconselle a tothom, a vore uns hipogeus jueus i allí, sota l’ombra d’una Figuera, Manolo explicava i contava.
El día havía eixit preciós. Creiem que la gent ha quedat contenta, eixe és el nostre objectiu, que se conega el nostre patrimoni, perque no es pot estimar allò que no es coneix.

Ens hem acomiadat fins el 25 de septiembre que anirem al Grau Vell.

Gràcies a tots i totes. 

Bon estiu !!!

dilluns, 6 de juny del 2016

12/06/16: Visita al Calvari de Sagunt

Amics i amigues:

El diumenge 12 de juny, farem la visita "El Calvari de Sagunt" de la mà de Manuel Civera.

Per a aquesta visita ens trobarem a les 10 del matí a la porta de l'Ajuntament.

Vos esperem