dijous, 18 de gener del 2018

Crònica de la visita de Úrsula del 14/I/2018

El diumenge, 14, hem fet la ruta d’Úrsula, de la mà de l’Amadeu Ribelles, que, com saben, hi és un erudit, però en aquest tema, com que li apassiona, ha posat els cinc sentits, per tractar d’explicar tots els detalls d’aquest complex procés judicial.



L’Amadeu començà per explicar-nos les circumstàncies de la troballa del procés judicial d’Úrsula Vilarroya, dona morvedrina, per part de l’historiador Andrés Diaz Borràs, professor dels instituts Jorge Juan i Camp de Morvedre.



A continuació va dibuixar el context històric del segle XV valencià i saguntí. Ens va parlar dels jueus, dels musulmans, dels cristians, de l’urbanisme, dels costums al Morvedre del XV, així com dels càrrecs institucionals que hi havien al municipi…. Tot molt ben detallat i explicat, de manera que no ens va resultar pesat, sinó molt comprensible.



Després, va entrar en el tema d’Úrsula, com una dona casada amb Jaume Folch, que es va enamorar del seu mestre de Gramàtica, Joan Argent. Les circumstàncies d’aquell tòrrid idil·li van ser tractades amb ironia i bon humor, però sense perdre la fidelitat al text. Crec que la nombrosa gentada que hi havia estava gaudint d’una estona històricament plena, coneixent circumstàncies del Morvedre medieval, van riure i van aprendre i a més van conèixer el poble, perquè d’això s’hi tracta.



Com un toc d’humor, Àngels Ribelles i jo mateixa, Conxa Cardo, vam recitar les poesies de Manolo Civera, referents als amors d’Úrsula i Argent amb l’ajuda de les auques dibuixades per Josep Espinosa. És a dir, vam fer de cegues, cantant una cançó de cec, davant tot el personal.


Després, el recorregut pels carrers on vivia Úrsula, pels corrals, la figuera, per la casa del paborde Camarelles i l’alcavota Caterina…



En el recorregut hem recitat també algunes poesies que feien referència a la casa d’Úrsula, als corrals o al veïnat.




Finalment, hem acabat la visita en la plaça de l’Hospital, prop dels Banys Àrabs. He de dir que ha estat una visita esplèndida. Amadeu s’havia documentat de valent i s’ha notat. Crec que la gent ha quedat contenta, sobretot per conèixer una part de la història del nostre poble, que, fins fa ben poc, romania desconeguda.



Donem les gràcies a l’Amadeu, saguntí de pro, que sempre ens fa gaudir en les visites guiades. Només entonem el “mea culpa”, perquè se’ns ha oblidat oferir-li l’aigua que portàvem a la motxilla i de ben segur que haurà acabat dessecat.






Moltes gràcies a tots i a totes el que heu acudit, demostrant l’interès pel nostre poble.
La propera activitat serà el diumenge 11 de febrer, amb el II CONCURS DE DIBUIX per als xiquets i xiquetes de Primària. En esta ocasió dibuixaran la PORTA D’ALMENARA. Sols han de portar les pintures. El paper i la fusta per a dibuixar el donarem nosaltres. Han de vindre acompanyats d’un adult responsable. 10 del matí a la porta de
l’Ajuntament. 



Animeu a les criatures, que hi haurà premis!!!