dijous, 5 de maig del 2011

Crònica d’un curs a l'Universitat Internacional Menendez Pelayo de València. 4/05/2011

El curs és:”De los elefantes de Aníbal” a la gestión de los recursos: el patrimonio de Sagunto a debate”.

Com tothom comprendra el Col.lectiu no podia estar alié a aquest esdeveniment i per tant  estem matriculats uns quants membres de l’associació.
Doncs bé, avui ha estat el primer dia i  les ponències han estat les següents:

-El Plan director de Empúries (1998-2008). Una reflexión y nuevas reflexiones.
Xavier Aquilué Abadías
Responsable científico del Centro Iberia Graeca

-El Teatro romano de Cartagena y Cartagena puerto de Culturas: proyectos de sostenibilidad del patrimonio.
Elena Ruiz Valderas
Directora del Museo del Teatro romano de Cartagena
-
Aspectos positivos y negativos de la declaración de un BIC
Manuel Cuadrado García
T.U de Comercialización e Investigación de Mercados.

-Debate con los ponentes

Carmen Aranegui n’es la directora del curs i com sempre ha estat d’allò més atenta amb nosaltres.

La nostra opinió:
El titol és molt suggerent i les ponències han estat interessantissimes. Ens hem adonat que en Empúries ja caminen cap al segle XXI i les ganes de fer coses i sobre tot la voluntat acompanyada del suport de l’Administració provoquen que cada dia Empúreis  estiga cada día millor i siga més visitada.
Però la ponència que ens ha posat els pèls de punta ha estat la de Cartagena puerto de culturas. Per qué? Senzillament perque en un periode record de 1990 al 2010 han posat en valor tot el que teníen i no teníen (per exemple, el teatre romà que van descubrir fa uns 20 anys. Ha estat espectacular i sobre tot ens ha agradat molt la passió  i l’il.lussió  que demostrava la ponent.en les seues explicacions.

Cada vegada tenen més proyectes tant Empúries com Cartagena i més il.lussió, més afà investigador, més visites i més guanys i més projecció nacional i internacional.

Nosaltres, els membres del Col.lectiu allí presents anàvem entrant en un estat de coma irreversible i de ràbia continguda (continguda per educació). Ens hem adonat que estem al segle XIX, que no tenim remei , que açò no pot ser i que ningú mou un dit pel nostre poble.

Finalment a l’hora del debat no ho he pogut resistir i he participat preguntant com s’ho haviem fet en Cartagena per a implicar a tota la població i il.lussionar-la. Elena Ruiz ens ha dit que això va ser un projecte d’un alcalde d’un determinat partit politic però que després n’entrà un altre d’un altre partit i el que va fer és cridar a tots els que havien segut alcaldes i els implicà en el tema de manera que hi hagué consens i ganes de  forma que va entrar no sols l’Ajuntament de Cartagena, sinò també el govern de l’autonomía i Caja Murcia, tècnics en gestió cultural i marketing.. etc…

Ens han entrar genes de plorar

Ah! No n’hi havia ningún representant de l’Ajuntament. Per part del Col.lectiu estàvem  Eliseu Durbà i Conxa Cardo i Isidre Peris i Mari Carmen Arnau que també són membres del Centre Arqueològic. També ha participat Amadeu Ribelles president del Centre Arqueològic i Marta Villalta, membre de la Gestora del PSPV-PSOE de Sagunt.
Demà continua la marxa i ja veurem qué passa perque  el curs es desplaça a Sagunt on es fa una visita guiada i a més les ponències de la vesprada es fan a Capellà Pallarés-

Bona nit a tot i a totes. Fins demà.