diumenge, 2 d’octubre del 2011

LA VISITA GUIADA A LES ERMITES DE DE SANT ROC, ELS DOLORS, SANT BLAI I LA SANG. 18-9-11


El diumenge 18 de setembre, reiniciarem les visites guiades del nostre col.lectiu. Encara feia calor i el personal, un diumenge de setembre en que fa molt bon dia, prefereix altres coses com la  platja o la muntanya. Doncs bé, en això pensavem mentre anavem al punt de trobada, però s’equivocàvem; sembla que a la ciutadanía li agraden les passejades pel poble, la qual cosa és molt d’agrair. De manera  que  es trobàrem unes cinquanta persones. No estava gens mal.
Primerament a la porta de l’Ajuntament on estaven congregats, li dedicarem al nostre benvolgut Pepe Francés, un minut de silenci . Después avisarem que aquest any anem a cobrar 10 euros a l’any perque  tenim molt poques donacions, ( la crisi) i moltes despeses.

Després, guiats per la mà amiga i savia d’en Josep Martinez Rondàn, capellà de Faura i Benifairó i fill de Sagunt, iniciarem la visita.


Verem primer l’ermita de Sant Roc, tots atenguerem de molt bon grau les explicacions de Josep i després anàrem a l’ermita dels Dolors, on una veïna ens la va obrir  i poguerem gaudir perque verem la part de dalt i l’escuadrinyarem tota. Josep, portava un montó de papers on ell s’havia documentat. La gent escoltava de molt bon grau.



A continuació pasarem a l’ermita de Sant Blai ( i de Maria Magadalena). Ens va donar la clau Maruja , la veïna que viu al costat, l’obrirem entre tots i allí a la porta, es posà Josep  i ens explicava les caracteristiques de l’edificació. Ens cridava l’atenció la gran quantitat de ex – vots que hi conté. Crec que tots i totes sentim molta estima per aquesta ermita per allò de les coquetes de Sant Blai. Alguns i algunes no poguerem resistir la tentació de tocar la campaneta i  allà que tocarem.


La darrera ermita va ser la de La Sang, potser la més coneguda de tots els saguntins i saguntines. Allí estàven de guardia els majorals de l’any . Verem parts de l’ermita que no coneixiem com la capella de la Vera Creu. Josep va fer referència als jueus i a la expulsió  i a la conversió d’alguns per tal de quedar-se. Contemplàrem  la cúpula i les pintures restaurades. Josep, explicava el significat de les pintures i d’alguns objectes. 

 

Finalment, contents per la visita i la saviesa d’en Josep, s’acomiadarem  fins el diumenge 16 d’octubre en que visitarem, guiats també per Martinez Rondàn, el convent de les Servites de la plaça del Pí, l’ermita del Bon  Succés i Sant Miquel.

Recordem a tots i a totes que poden pagar la quota de l’any (10 euros) eixe mateix diumenge o vindre a pagar a la casa de cultura Capellà Pallarés el segon o quart dimecres del mes , que és on es reunim.

Fins aviat i moltes gràcies per estimar tant el patrimoni del nostre poble!