dimarts, 14 de febrer del 2023

Crònica de la Visita al Grau Vell

El passat diumenge 12 de febrer visitàrem un BIC del nostre municipi: el Grau Vell. Les explicacions van ser à càrrec de Marc Ferri, Pepa Balaguer i Carla Flors, persones que (junt a un equip més ample) van participar a la redacció del projecte de rehabilitació que es va dur a terme entre 2018 i 2020 amb fons europeus.

A l'exterior, Marc Ferri va fer una introducció històrica del conjunt del fortí i els magatzems. Probablement, la torre data del segle XV i el fortí i els magatzems, del XVIII. Ens explicà que la costa no era un lloc habitat en el passat perquè estava exposada als atacs dels pirates.


A l'interior dels magatzems, ens parlà de la importància del comerç de vins i augardent a Sagunt entre els segles XVIII i XIX. Pepa Balaguer aportà la seua visió com a arquitecta explicant-nos en quin estat s'havia trobat el conjunt i quins elements eren originals.


Després tornàrem a l'exterior. A poc a poc pujàrem a la torre per a gaudir de les vistes. Pepa Balaguer ens explicà perquè es posà l'escala com està ara, ja que originalment es pujava amb una escala de fusta. També ens parlà del fossat que havia desaparegut i que es va recuperar en la rehabilitació. Estos aspectes es coneixen gràcies al projecte original que es trova a l'Arxiu de Simancas.


Finalment, Carla Flors ens acompanyà a visitar les restes arqueològiques del port romà que actualment estàn vallades i no estan posades en valor. Ens contà que varen estar en ús durant molts segles.

Ha sigut una visita que ha tingut molt d'èxit, ja que vinguéren més d'un centenar de persones. Pareix que tot va tornant a la normalitat després de la pandèmia i que la ciutadania té ganes de conéixer el seu patrimoni. Gràcies a tots!