dimarts, 26 de març del 2013

Diumenge 24-3-13: Visita a la Domus Baebia



PATRIMONI VIU
El diumenge 24 de març( Rams), un grup de socis i simpatitzants del Col.lectiu hem fet un taller de Cultura Clàssica a la Saguntina Domus Baebia.
  Tot havia començat amb  una invitació dels organitzadors del taller per tal d’acostar la Cultura Clàssica al poble de Sagunt i sobretot perque la gent conega el que  hi ha dins d’eixa casa per la que tantes vegades hem passat i poca gent sap el que hi  conté.
 Ja havíem explicat la visita de la Junta del Col.lectiu, no fa gaire i la veritat és que ens havia causat una gratíssima impressió i sorpresa. La feina que s’ha fet és inmensa per tant, el diumenge era el día de mostrar la casa, la domus, al poble.
 No cabiem massa gent, erem uns 30. Les dos professores Amparo i Charo, encarregades de cuidar de la domus i de fer tallers durant tot el curs amb grups de’alumnes d’ESO o de Primaria ens han rebut junt Enrique Martinez, alma Mater de la casa i iniciador dels “Ludi Saguntini”. 

 Primerament i a l’atri, ens han  fet les presentacions, elles vestides de romanes riques(o patricies)i a continuació ens han descrit la Casa romana.
 Aquesta casa és una recreació de la da la familia saguntina Baebia, que era molt poderosa económicament. Aquesta familia va sufragar el forum del castell, per tant la domus és la característica d’una familia rica. Al terra tenim un mosaic mb el “Cave canem”, propi de moltes cases romanes. L’atri conté l’altar dels deus Lars ( el larari),  que eren les divinitats que protegíen la casa i la familia, la taula , estatues  familiars, un bust del pater familias, la taula del pater familias amb tots els atifells adients, des de  rotllos d’escriptures, amb les tablilles de cera per a escriure, la panera amb fruites, ets…Un cuadre del pater familias amb els deus…
Acabades les presentacions, hem pujat al primer pis de la domus i allí, Charo i Amparo, ens han dit que anavem a fer un taller de vestimenta sobre la familia romana saguntina Baebia.   


Han començat per vestir ell pater familias,  tot i explicant el tipus de vestimenta, a continuació han vestit una   voluntaria  de la dona del pater familias, amb un tratge que indicava la seua posició social. Després la matrona o comadrona del fillet, ( amb fillet inclòs). Després un esclau que arribà a ser mol ric perque l’amo ( el Baebii) el va alliberar, la tabernera, que era viuda, uns amics romans de la mateixa classe social , una vestal, uns amics grecs…. una prostituta..
D’alguna manera han eixit les classes socials, l’economía, les propietats, la manera de vestir segons la categoría social, tots els abaloris com les fíbules, les cintes, els llaços ets…


 Ha estat una taller tranversal, perque mitjançant la vestimenta hem conegut una part de la història de Roma que d’això es tractava.
 Qué és el que m’ha cridat l’atenció?

Fonamentalment la passió , com viuen la cultura clàssica Amparo i Charo. És l’exemple de la vocació, elles junt a l’Enric Martinez estan immerses en la cultura clàssica, sembla que és la seua vida, a més de que se senten saguntines i estimen la ciutat com a pròpia.

Tot açò em fa reflexionar seriosament. Esta És una manera de fer  que el nostre patrimonio estiga viu per que el fan viure i sentir al que esta devant atenent les seues explicacions. 
Des d’ací anime a tots els saguntins i saguntines que hi vagen, que els agradarà, que gaudiràn i estimaràn més al seu poble. Per a fer un taller o visitar la domus no tenen més que  anar a la pujada del Castell que és on està la domus, al nº 24. Cridar al telefon 961193080 o mitjançant Internet: domusbaebia@gmail.com o http://domusbaebia.blogspot.com

De manera que, llarga vida a la Saguntina domus Baebia!