dimecres, 17 de febrer del 2016

Crònica de la visita del 14/02/16



El diumenge 14 de febrer, hem fet el recorregut de la ciutat medieval. En aquesta ocació ens ha guiat Carme Rosario, que és una jove  de la comarca, llicenciada en Art i guía de professió. Carme és una persona molt vital que ha entrat al col.lectiu amb moltes ganes de fer coses. Ens havia demanat de fer la ciutat medieval, nosaltres encantats, de fet , es notava que tenía  moltes ganes i s’ho había preparat molt bé.
 Vam començar el recorregut en l’església del Salvador, més coneguda pel Raval, Carme ens ha explict les carácterístiques de l’edifici tot i entrant dins. Es tracta d’una església del tipus Reconquesta, feta a les afores de la ciutat en temps de Jaume I. 
Després hem anat pel carrer Josefa Daroqui  a  la desapareguda Porta Ferrisa, que constuía una de les entrades a la ciutat des de Valencia. Carrer Major amunt ens hem dirigit a l’ermita de Sant Miquel, explicant-nos les caracteristiques de l’edifici, prop del Convent de la Trinitat, per dirigir-nos després a l’antiga Casa dels Barta on la reconstrucció que s’ha fet, sembla que ha respectat una mica l’antic edifici. 
 
Sobretot, Carme, intentava explicar com les gran families nobles del Sagunt medieval tenien grans cases i donaven almoines per a estar soterrats a alguna església o convent del poble. He de resaltar que sempre hem anat pel traçat de la ciutat medieval, és a dir per la zona del poble que estaba dintre de les muralles, és per això que hem començat a la Porta Ferrisa .  Ens ha explicat el Palau del Delme, palau bisbal ons es recaptava el delme o impost de l’església, ubicat al carrer major, i ens ha facilitat un planol i fotos de la casa. Des d’ahí hem caminat fins el carrer en Jou per vore  una de les cases senyorials, la coneguda com la “Casa dels fideus” i després  a la plaça Major, tot i explicant les funcions de la mateixa,  mercat, fer justicia, bous, festes, etc. 
 
És a dir a la manera d’un fórum romà. Hem vist l’església de Sta. Maria ens ha explicat les successives ampliacions i la destrucció de la Mesquita. La vestimenta de les persones a l’Edat Mitjana, passant-nos uns fulls amb vestits.En la placeta dels Berenguers ha fet al.lussió a aquesta poderosa familia i d’allí hem anat a la placeta de Sant Tomeu per vore una de les finestre gòtiques geminades que encara queden en Sagunt. 
Hem passat per la Casa dels Borràs,( Fundació Bancaixa) i d’allí a la Casa dels Mallent sita als Quatre Cantons i hem pogut entrar en el magnific pati que encara es conserva   . Els veins ens han deixat entrar. Al carrer de Cavallers, com el seu nom indica , hi han moltes cases nobles, com les citades anteriorment a més de la Casa dels Rubio i la despareguda dels Armengol. De la casa dels Armengol hem anat pel carrer de Cavallers fins al carrer de la Muralla on acabava la ciutat medieval. Gràcies Carme i esperem que tornes ha mostra-nos tan bé  la nostra ciutat una altra vegada.
La gent estava contenta i cada vegada ens ve mes personal. Gràcies a tots i totes.
 La propera visita  serà “La façana mediterrània”, guiada per Josep Dionis Martinez, veí del Port de Sagunt, historiador i filòleg. La començarem en Ciudadmar, al Port de Sagunt i cadascú anirà pels seus mitjans.