dissabte, 25 de juny del 2016

EPÍLEG 2016



Durant aquest curs, s’han donat moltes situacions, la majoría grates.

Començàrem anant en noviembre del 15 a fer una visita al Consell Valencià de Cultura , on tenim grans amics i sempre ens reben de bon grat.

El nostre amic, Jesús Huguet, secretari del consell ens va escoltar. Nosaltre perguntàvem per la propietat del Grau Vell, explicàvem l’estat del Patrimoni històric, ell ens prosoposava mesures.. hi hagué un diàleg fluid, intens, interessant. 

Després vingué En Santiago Grisolía, president del Consell, cientific de professió, deixeble de Severo Ochoa, premi Nobel.. Actualment hi és un home molt major, però en un cap clar i una inteligencia intacta. Ens hi va escoltar amb molt d’interés i quedàrem en que faríen una visita a lAjuntament de Sagunt i parlaríen amb l’alcalde de Sagunt Quico Fernández.

D’eixa visita hem tingut molts rèdits. En primer lloc, el Consell ha dinamitzat junt a l’Ajuntament de Sagunt, les “Converses a la Vía del Pòrtic”, on historiadors, arqueòlegs, rectors, Secretari autonòmic de Cultura, Numismátics, Dinamitzadors Culturals, associacions envers del patrimoni, han parlat  de Patrimoni i de les mesures que haurien de prendre’s-se per tal de dinamitzar-lo.

D’ahí va eixir la petició unànim per demanar que Sagunt fòra la Capital Valenciana de la Romanització. Finalitat que es va aconseguir el 10 de febrero de 2016 en sessió plenaria de les corts Valencianes on el president de les Corts, N’Enric Morera, va llegir el Manifest, demanant als diputats valencians, que Sagunt fòra la Capital Valenciana de la Romanització. La resposta per part dels diputats, va ser contundent: tots en peu, ho aprovàren, unànimement. S’alçaren mentre aplaudien i es giraven cap amunt mirant als ciutadans saguntins, que estàvem a la tribuna de convidats, somrient-nos. Hi va ser emocionant.

Doncs bé aquest és el primer pas per a fer la petició per a que Sagunt puga demanar a l’UNESCO  formar part del PATRIMONI DE LA HUMANITAT.

Però nosaltres, no hem parat. També anàrem  el 18 de gener del 2016, a visitar la Directora General de Patrimoni, Na Carme Amoraga, i el Secretari General de Cultura, senyor Girona, on exposarem l’estat del patrimoni de Sagunt, de “Sagunt a escena” de l’acabament definitiu del Teatre Romà etc…

Estem participant al Grup de Treball del Patrimoni de la Humanitat i també partcipem regularment al consell assessor de patrimoni de l’Ajuntament de Sagunt. A banda de les visites guiades que fem normalment, també, aquesta any extraordinari hem fet, durant tot el mes de maig, visites guiades tots els diumenges. 

Hem participat igualment en les Jornades de “El periódico de Aquí”
Hem anat a totes les conferències sobre el tema patrimonial i hem format part de la Taula redona sobre el patrimoni saguntí, durant les “Converses a la Vía del Pòrtic”.  Hem participat ajudant en els “Ludi Saguntini”. En definitiva, hem disfrutat, hem treballat pel nostre poble. Estem molt satisfets.   La resposta de la ciutadanía ha esta molt satisfatòria.

Durant el mes de Maig, a finals, no recordé exactament el dia, el Consell Valencià de Cultura ha realitzat una Sessió Plenària a l’ajuntament de Sagunt, a la qual form convidats a la part final.  Hi varem acompañar al consell en ple a la via del Pòrtic i varen gaudir de l’espectacularitat del lloc.




Esperem que l’ajuntament de Sagunt continue en la tasca mampresa i dinamitze d’una vegada per totes, el tema patrimonial, de manera que tots i totes pogam sentir-se orgullosos del nostre poble.