dijous, 7 d’abril del 2011

UNA EXCURSIÓ PER CASTELLA


A finals del mes de març, uns quants membres  del Col.lectiu, hem  fet una visita arqueològica  amb el Centre Arqueològic de Sagunt.
 En el programa hem visitat la ciutat de León , Ponferrada, les mines romanes d'or de Las Médulas, Astorga, la villa romana de La Olmeda en Palencia, a més de Frómista, Saldaña, Tamara, Villalcázar de la Sirga i Burgos, i finalment la ciutat romana de Clunia Sulpicia .

El viatge era important per la seua vesant arqueològica i es poden extraure les següents conclusions:
-El Govern de Castella Lleó, junt en les diputacions té una gran cura del seu patrimoni i el rendibilitza la qual cosa és el que no hi fem al nostre poble.
-En Astorga vàrem visitar restes arqueològiques romanes que estàven en els baixos de dues cases. Es tractava de mosaics i de termes respectivament. Ens va acompanyar en la visita un empleat muinicipal que portava la clau i ens explicava les restes , encara que al principi n’hi ha un pròleg en una veu en off amb música i tota la parafernàlia  adient al cas així com panells explicatius. Es donava el cas que la persona que ens ho ensenyava era arqueòleg i la visita va ser molt fructífera. També entrarem  en les cloaques romanes i encara que impresionaba un poc, caminarem un tram. Va ser una visita  estupenda. Conversarem en l’arqueòleg que ens acompanyava  i ens deia que tot açò s’ha fet en cosa de dos o tres anys. Ells tenen un pla director dissenyat i van actuant en el patrimoni segons aquest plan. Això vol dir que n’hi una preocupació de l’Ajuntament d’Astorga  envers del patrimoni i que s’ho creu. Però n’hi  ha una altra cosa: el patrimoni dona guanys, perque tots els dies n’hi han visites que valen uns diners i que se queden a dinar, compren coses en les tendes  i entren als bars…D’aquesta manera el patrimoni és una font d’ingresos. L’unica cosa que han fet en Astorga és posar-lo en valor. En Sagunt s’ho estem pensant. En conclusió, la recuperació del patrimoni en Astorga és digna  encara que no espectacular però tots els anys van fent, sense pausa.
Però la “visita estrela” era la Vil.la Romana de La Olmeda.(Palencia) És tracta de una vil.la  vastísima i pel que ens van explicar es tractava d’una familia de posibles per la magnificiència de les estances. Però el que ens va cridar l’atenció sobre tot va ser la cura en la recuperació de l’esmentada vil.la. tot està cuidadissim,  l'inversió econòmica és espectacular i la sensibilitat  i el disseny arquitectònic és exquisit també. Els mosaïcs són meravellosos, mostra de que la familia que ocupava la vil.la era rica . En el recorregut estiguerem acompanyats d’una persona que ens donà a tots una auriculars per que la sentirem millor. Tos anavem per una pasarela de fusta, la qual cosa permetía vore el que n’hi ha baix ( mosaïcs, ceràmica, ets..).
He de dir que quan accedirem  i verem el que n’hi havia es  va fer un silenci sepulcral. A alguns ens caigueren les llàgrimes d’emoció i de ràbia. Ens enrecordàvem del nostre poble i de la desidia envers del patrimoni i en eixe moment alguns de nosaltres sentirem ganes d’increpar a més d’ú .

La recuperació del patrimoni en La Olmeda ha estat espectacular. És veritat que s’han gastat molts diners, però també  ho és que  quan entrarem no n’hi havia ningún cotxe en l’aparcament i quan eixirem hi estava plé, i l’aparcament és molt gran, tant com un camp de futbol i la visita dura uns 45 minuts. Calculen vostés el rendiment econòmic  de l'inversió. També n’hi ha un saló d’audiovisuals on s’explica tot el procés de recuperació i la tasca que han mamprés. La cafetería i la tenda també són importants perque te deixes els diners i mentres prens un café tornes a veure la vil.la perque hi està  estratègicament en un lloc des d’on la hi pots gaudir.
Un altra visita va estar dedicada al jaciment de las Médulas. Es tracta d’unes antigues mines d’or del temps dels romans. Hi estan en la provincia de León. Están declarades Patrimoni de la Humanitat. Allí ens van rebre unes guies que ens anaven explicant i acompanyant durant tot el recorregut. Hi tenen un centre d’interpretació i abans de la visita ens varen il.lustrar alli per contextualitzar el que anàvem a vore.
L’últim dia ens dirigirem a la ciutat romana de Clunia Sulpicia. Açò ens va recordar al nostre poble perque no n’hi ha guia ni ninguna explicació per part de ningú però açò només passa en  hivern. A partir del mes d’abril tot es posa en marxa i a l’estiu sempre n’hi han excavacions.

Per acabar  volem recomanar la visita a Astorga i a La Olmeda. Si podeu  visiteu-la i ens escriviu al blog  contant la vostra experiencia. Ja  en parlarem.