dissabte, 15 de novembre de 2014

Crònica de la visita del 9-XI-14 a la Ciutat Industrial del Port de Sagunt


 


En aquesta ocasió la visita ha estat guiada per Javier Garcia, professord'institut i amic i soci del Col·lectiu.
 
  Aquest diumenge, hem iniciat el recorregut previst partint de l'aparcament dels cines Alucine. Javier Garcia,  explica per qué va sorgir l'embarcadero de mineral en la costa de Sagunt i que en l'avinguda que està davant de nosaltres (Torres Casado) estaven les vies del tren miner i cap al nord la Cia Minera de Sierra Menera i la part situada al sud de les vies estava ocupada per la Cia Siderurgica del Mediterraneo.
 El desenvolupament de l'activitat econòmica de les dues companyies, provocà un assentament humà entre 1907-1930 i següents que és un desls exemples més paradigmàtics de la Comunitat Valenciana del que  seria una “Ciutat Factoria” (Factory Town), perque es produeix una  simbiosi entre la empresa i la població la qual cosa és important per a entendre els processos de Revolució Industrial en Europa.
 S'aturem a l'Hospital vell i de camí passem pel que era el parc de mineral. Avui està tot construit.
 El model constructiu és d'influència anglesa i basca.
Un aspecte important era la fàbrica de mòduls i briquetes que va necessitar molta mà d'obra i determinà els primers assentaments de població i per tant el traçat de carrers en les zones properes a l'empresa. Seguint el traçat dels camins com la Canyada  real ( avui Avinguda del Meditarrani) i el Camí de Mor (Carrer Luis Cendoya) és on s'nicia la ciutat que  posteriorment conformaria la base de la ciutat factoria.
 El carrer Luis Cendoya i adjacents són carrers estrets, amb vivendes de planta baixa o un màxim de dos altures.Tot açò constitueix el Barri de la Marina.
 Després hem anat a la Plaça del 1 de Mayo que hi va ser  centre neuràlgic de la població en determinades époques. Les zones adjacents hi tenen construccions com la Casa de Cultura, avui rehabilitada,  d'influència basca (carrer Trabajo, Sota i Aznar, Progreso, Libertad, Poeta Llombart). Tota esta cruïlla de carrers van ser els nuclis inicials de la ciutat.
 
Es dirigim més tard a l'Alameda . Alguns edificis han desaparegut com les oficines de la CMSM i l'Escola de Aprendices. Observem tres monuments emblemàtics que romanen en peu, de la Cia Siderúrgica del Mediterrani on la construcció va durar de 1916 a 1930.
Anem després a la Nau  de Tallers Generals. Edifici fabril rehabilitat. El personal assistent comenta la manca d'us d'aquest edifici que ha costat tants diners rehabilitar.
D'allí veiem una panoràmica del Alto Horno nº 2 i més avant anem al Almacén de Suministros  que esta rehabilitat  per a  un futur museu que esperem que molt prompte estiga a punt. Destaquem també  la positiva tasca de recuperació i divulgació que  realitza la Fundación del  Patrimonio Industrial.
Passem després per l'església de Begoña que recorda a la Basílica de Nta. Señora de Begoña de Bilbao. Passem per l'Economato, on Javier explica la seua importància pel que fa la fidelització dels treballadors a l'empresa (model paternalista de l'época).
Es dirigim a la Ciudad Jardin , espai elitista, club privat, separat de la resta de la població al qual sols tenien accés els dirigents de l'empresa. Hi és un element significatiu de la ciutat factoria. Quant a les Oficines Generals i els xalets adosats, pertanyen a un model constructiu fabril anglés. Javier comenta la deisidia per l'estat en que es troben alguns dels edificis d'aquest barri, les promesses incomplides dels politics, els interessos que a la fi determinaren l'estat actual, que veritablement és penós.
Acabem la visita al Barrio Obrero, Javier comenta la contraposició entre la tipología de la ciutat Jardí i el Barri obrer.
D'aquesta manera finalitza matí, on el personal assistent  valora molt posistivament les explicacions de Javier.
Finalment, Javier comenta que els interessats en el tema  tenen una amplissima bibliografía en la biblioteca Pública Municipal.
D'aquesta manera allò que s'inicia en 1907 se consolida als anys 30 com a “ciutat factoria” que existirà i se desenvoluparà en paral·lel als interessos de negoci.
Donem les gràcies a Javier Garcia, perque sempre que ens organitza la visita, quedem molt satisfets en les seues explicacions, sobretot perque ens il·luminen en un coneixement més ampli de la nostra ciutat.