Aquest diumenge hem recorregut la ruta d'Ursula de la
mà d'en Amadeu Ribelles, president del Centre Arqueològic de Sagunt,
lletraferit,amant de Sagunt i apassionat per les tradicions saguntines i
col.laborador entusiasta en totes les tasques que el Col.lectiu pel Patrimoni
li sol.licita, de bon grau i gratis. Molt agraïts, de debò.
El matí ha estat radiant, lluïa molt bon sol, sense calor agobiant i tots junts que, a més erem prou, crec que més de 100 persones ens hem dirigit a la Casa dels Berenguers,casona medieval restaurada de la familia Berenguer. Ens hem col.locat al pati de dalt que era on la gent podia estar asseguda, sino tots quasi tots.
El tema a explicar ha estat una sintesi del llibre”Contra Úrsola” del company Andrés Diaz Borràs, professor d'Història i molt amic dels arxius, on va trobar per casualitat els procés contra Ursula i el Centre Arqueològic decidí publicar-lo.
Prèviament haviem buscat un cavallet de pintor per a passar les auques ( fulles, en este cas de cartró, on se representaven les circumstàncies de la vida i esdeveniments d'Ursula Villarroya protagonista de la visita guiada). Aquestes auques, han estat dibuixades per Pepe Espinosa que ens les ha deixat, i pesaven més que un matrimoni fals.
Una vegada ha estat la gent col.locada, el cavallet també i miraculosament s'ha fet el silenci, l'Amadeu, ha començat l'explicació per a contextualitzar el tema, l'ambient d'aquella época, la població, la societat etc..
Era medianament clar que a l'Amadeu li agradava el tema, s'apassionava contant-nos les circumstàncies que concorríen al Morvedre medieval (segle XV) i s'enstusiasmava relatant com era Ursula, Caterina, el pavorde Camarelles, Constança, Francesca, Argent, Erau..
Eixien tots els personatges, de manera fluida i clara a més d'irònica. El personal s'en reia molt, quan ens contava la ventura amorosa d'Ursula i Joan Argent, intentant enganyar al seu marit Jaume Erau,( que segons Ursula era” xicotet, lleig i negre”) fins intentar d'enverinar-lo, mitjançant per aconseguir tot açò, dels favors de les veïnes Constança i Francesca i de Caterina Pina, alcabota que facilitava els encontres dels dos enamorats.
Acabada l'explicació entusiasta de l'Amadeu, hem començat a recitar les cançons de ceg escrites per Manolo Civera, al temps que anàvem passant les auques. Angels Ribelles i jo, Conxa Cardo, hem posat la millor voluntat en recitar imitant com es feia en les cançons de ceg, on se contaven unes històries tremendes al personal i s'escoltaven a les places públiques.
Les auques eren molt il.lustratives de la situació, de manera que entre l'explicació de l'Amadeu i la cançó no calia més romanç, ja se vorà a les fotos que acompanyen al text.
En acabar tot açò, hem anat a fer el recorregut “físic” dels carrers on va viure l'Úrsula i els personatges perque encara se conserven amb alguna variant, com els carrers d'Amalia Danés, plaça Sant Tomeu (on es troba la finestra gòtica per on s'asomava Úrsula), Sant Ramón, l'Escola, plaça dels Tarongers, la Moneta, plaça Major, plaça de l'Hospital i carrer d'Abril.
Tot i això, mentre anavem caminant, s'aturavem per escoltar les explicacions que tan apassionadament ens feia l'Amadeu., encara que aprofitava per a realitzar alguna explicació col.lateral com al carrer de Sant Ramón on ha fet referència a les festes que organitza eixe veïnat tot i recitant alguns dels gojos com “Sant Ramon nonat que isca tan dolç com ha entrat”... que ha provocat les rialles de tota la concurrència.
Per acabar i no fer-me més pesada, vull agraïr en nom del Col.lectiu i meu a l'Amadeu Ribelles la seua entrega i generositat i que el Nostre Senyor li ho pague. Agrair també a manolo Civera haver escrit les vinyetes de les auques, a pepe Espinosa per haver-les dibuixat, a Antoni Llorens per haver-les portat a ma casa , i a tots els que han vingut moltes gràcies, perque no se pot estimar allò que no es coneix. Avui hem conegut un personatge i una part de la història del nostre poble. Això ens ajudarà, ben segur, a estimar-lo cada vegada més.
La propera activitat del Col.lectiu és una conferència
de Carmen Morenilla, catedràtica de la Universitat de València, sobre
“Heroinas griegas en Sagunt”. Serà al Consell Agrari el 25 de
novembre a les 7 de la vesprada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada