dimarts, 12 de gener de 2016

CRÒNICA DE LA VISITA DEL DIUMENGE 10-1-20: ”ITINERARI URBÀ DE LA GUERRA CIVIL. 1936-39”


 Aquest diumenge hem tornat a encetar la tasca d'ensenyar el patrimoni a totes les persones que el vullguen conéixer. En esta ocasió el tema era la guerra civil a Sagunt ( 1936-39). El guía que ens acompanyava era José Ramón Carbonell, investigador de la guerra civil a Sagunt, els bombardejos durant el conflicte.. hi és una persona que ha format part d'un grup de recreació històrica sobre la guerra civil , concretament de la línia XYZ. Ha publicat un estudi dobre la columna de Sagunt que pujà a la Puebla de Valverde, etc  ...   

        

Primerament hem fet una introducció general global,  que passe ací:

“En general, més o menys, tots hem sentit parlar de la guerra civil o l'hem estudiat  o llegit. Sabem també que el coflicte   va ocórrer entre 1936-39 en tota Espanya i que va començar des d'Africa mitjançant un colp d'estat encapçalat pel general Franco des de Canaries. A tots en ha arribat una versió o una altra, depenía de qui ens ho contara. Ha estat un tema tabú durant molts anys. Els historiadors parlen de causes econòmiques com el mal repartiment de les terres i de la riquesa en general, la prepotència de les classes adinerades que sempre havien detentat el poder, la ignorància de les classes populars que havien eetat sotmeses al llarg de la història, el poder de l'Església, el militarisme... Quan  les eleccions de febrer del 36 donaren el poder a la coalició d'esquerres anomenada Front Popular, les classes poderoses no ho accpetaren i des d'el primer moment hi hagueren moltes tensions al carrer. Comença la conspiració que donà lloc al colp d'estat que encetà la guerra, amb les consqüències que un fet d'aquesta naturalesa  hi pot tenir”  

                

Després d'aquesta introducció ha començat José Ramón a explicar fets concrets a Sagunt. Cóm arribà la guerra al poble i de quina manera es mobilitza el personal. Tot i explicant la dualitat entre el Comité i l'Ajuntament. El Comité estava format per distintes forces d'esquerra, molt radicals, on era preponderant la CNT, i que moltes vegades es dedicaren a fer els famosos “passejos” i una altra cosa era l'Ajuntament, de manera que aquest últim era com una convidat de pedra, perque el poder real el tenía el Comité. 


Hem anat després al Musical per vore una foto de la glorieta a l'any 36, on es poden veure els edificis,dels quals no en queda ningun. Ens ha explicat on estaven les diverses forces politiques ubicades, per exemple on estava la Dreta Regional Valenciana, on estava el Pcomunista, on era la UGT, on era el Cuartel de la Guardia Civil. A més ens ha dit on estava el refugi de la glorieta que actualment esta tapat.

Després hem anat al Col.legi Cronista Chabret on encara es poden veure els impactes de la metralla a la porta metàl.lica i  al reixat..per anar després al carrer Sant Francesc  concretament al l'edifici on estava el Sincicat de regs, avui convertit en un edifici de vivendes i ens ha dit que  hi ha un altre refugi.


Hem acabar aquesta fase ens hem dirigit al Clot del Moro per les Pedres Blaves i ens hem vist un altre refugi prop de les escales dels depòsits d'aigua. 

  
N'erem molts, prop de 150 persones, cifra record... nosaltres estàvem molts contents, ens ha sorprés la curiositat per la guerra, que com tots sabem, ha estat un tema tabú, secret de moltes families durant molts anys.

Estavem contents per poder donar a conéixer dins de les nostres humils possibilitats un fet tan important en la nostra història. Ha vingut gent de Segorbe, estudiosos de l'Associació de l'Alt Palància, i de la Línia XYZ, i tota la gent que s'ha sentit motivada... 

La curiositat era molta. José Ramón és una persona que ha dedicat molt d'esforç a l'estudi del tema i això es notava. Hem pujat al clot del Moro, prop de l'Institut del mateix nom i des d'allí hem anat a les trinxeres i refugis. 

Encara ha hagut gent que ha decidit anar cap al castell per vore més trinxeres. Nosaltres estem mol agraïts a José Ramón, que encara que estava nerviós, l'afluència de públic era molt gran, ho ha fet molt bé. Esperem que torne en una altra ocasió.


 
Sols ens queda agrair a la ciutadanía la gran afluència i el respecte que han tingut de cara al tema.
 Anunciem que la propera visita serà el 14 de febrer, diumenge i serà  “La ciutat medieval” per Carmen Rosario.
 GRÀCIES