dijous, 10 de novembre del 2016

Crònica de la visita del 6/XI/16: La ciutat medieval


 
 
El diumenge 6 de noviembre 2016, hem visitat el Morvedre Medieval de la mà de Carme Rosario, llicenciada en Història de l'Art, guía i amiga del Col.lectiu que generosament ens ha oferit i explicat els seus coneixements en la matèria de la qual  hi és especialista.

 

Haviem quedat a les 10 a la porta de l’església del Raval o del Salvador i quan  hem arribat hem vist  la porta de gom a gom. Jo pensava que la gent estava eixint de Missa, pero no, estaven esperant el començament de la visita.

Després de les presentacions de rigor i de citar el tema de la visita, hem entrat a l’església. De sobte semblava una allau. Més de dues centes persones omplien el temple.

Carme ha començat dient les característiques de l’església, la Reconquesta de Jaume I, la data de la fundació, l’estil (gòtic) de l’any 1304. Hi és una de les  esglésies més antigues del Pais Valencià oberta al culte. Hi és una església que va manar construir Jaume I per tal de cristianitzar els musulmans que poblaven eixa zona, per les caracteristiques que hi presenta s’anomenen esglésies de reconquesta.

La gent atenía molt seriosament, després de l’explicació hem passat a la sagristía i hem vist els cementeri de  l’església.


D’allí, pel carrer Josefa Daroqui, hem anat al carrer Major per vore el lloc de la Porta Ferrissa. Morvedre medieval estava envoltat de muralles, per tant hi havien unes quantes portes com la Porta Nova, la Porta de les Granotes,la Porta de Terol.. la Porta Ferrissa. Poc a poc van ser enderrocades per construir l’eixample de la ciutat. Sols romanía la Porta Ferrissa que va ser enderrocada al 1946.

Carme ha explicat com hi era recurrint a les fotocòpies que havia repartit previàment a la gent.

Després, carrer de la Muralla, estret i solitari on encara poden veure’s restes de muralla medieval i la torre de guaita. Hem tornat al carrer Major, seguint el perímetre de la muralla i ens hem dirigit a l’ermita de Sant Miquel i a la Casa Barta, antic palau del Comte de Soto Ameno, avui reconstruit i convertit en pisos, encara que guarda l’armonía i semblança d’un palau. D’allí, al que queda del palau del Delme, residència del bisbe i també del rei quan venía a Morvedre.En pasar l’ermita de Sant Roc hem girat pel carrer En Jou, un carrer estret, on s’ubica la casa pairal de la familia Vallebrera allà pel segle XV, on figura l’escut heràldic al dintell.
 

Hem continuat fins el carrer del Castell, passant pel carrer del Dolors, ( abans de Cucaló, una de les families més antigues que vingueren a Morvedre en temps de Jaume I) i Cubertorer, cognom d’una de les families nobles del Morvedre medieval.

Carme ha fet referència a l’edifici del Museu Històric, tot i explicant que no era una casa qualsevol a l’Edat Mitjana, per la seua grandària i que deuría ser una casa amb alguna activitat pública. Hem baixat seguint per les cases pairals dels Vives de Canyamàs i del duc de Gaeta per dirgir-nos a la plaça Major on Carme explicava que abans de ser construida l’església hi era una Mesquita. L’esglèsia es va construir damunt. Es tracta d’una esglèsia gòtica en una principi, però l’última part ( la que dona a l’oest) és barroca.

Seguint pel carrer de Cavallers, hem passat per la casa dels Borràs ( actual Funcació Bancaixa) i hem entrat en la dels Mallent, que encara conserva tota l’estructura d’una casa senyorial medieval. Després la Casa dels Armengol, per continuar fins carrer Mur de Santa Anna on acabava la muralla de la ciutat medieval . Des d’allí hem pogut vore les restes de torres  de la muralla que encara romanen.

He de confesar que m’ha sorprés la visita per varies raons,una és l’interés de la gent que ha seguit les explicacions, la soltura de Carme en les explicacions. Hom notava que dominava el tema de sobra. Després, la gran quantitat de personal que ha vingut i finalment l’aplaudiment sincer que el personal li ha oferit a Carme de manera entusiasta. Tots estaven molt satisfets.


Des d’ací, felicitem a Carme per la seua generositat,  per la seua saviesa:ha sabut mantenir l’atenció de la gent durant les dues hores de la visita i ens  ha fet reconéixer llocs  dels que no sabíem el seu significat.

Aquesta tasca ens fa estimar, cada vegada més, el nostre poble i assaborir racons i edificis que ens passaven desapercebuts.

Per tant s’acompleix l’objectiu del Col.lectiu: el coneixement de la nostra història perque ningú pot estimar allò que no coneix

Gràcies Carme i gràcies a tots per haver vingut.

La propera activitat del Col.lectiu és una conferència que tindrà lloc al Consell Agrari el dia 1 de desembre a les 7 de la vesprada a càrrec de Joan Feliu, professor d’Art a la Universitat Jaume I de Castelló. El tema de la conferència és “El valor del patrimoni”.