dissabte, 16 de desembre del 2017

Crònica de la visita "La ruta dels bombardejos a Sagunt" del 10/XII/2017

LA RUTA DELS BOMBARDEJOS A SAGUNT

10 desembre de 2017

Aquest diumenge, hem fet la ruta dels bombardejos. Es tractava de commemorar el bombardeig que hi hagué a Sagunt un 22 de desembre de 1937, en plena guerra civil.


 Hi va ser un dimecres, dia de mercat a Sagunt, quan l’aviació italiana, aliada dels franquistes, vingué de les Balears i bombardejà contra població civil quan eixia de treballar dels magatzems de taronja. Hi va ser una massacre, van morir 34 persones , joves la majoria,  més de 100 ferits i també  xiquets. L’impacte en la població va ser terrible, no hi havien ambulàncies ni infraestructura adient, de manera que pujaren als ferits en carros a l’hospital que hi havia a la plaça del mateix nom. Allò més terrible era que hi havien més ferits que carros i no existia a l’hospital material sanitari per atendre a tanta gent…. Desgraciadament els bombardejos contra la població civil eren freqüents a la nostra ciutat. Es tractava de crear por. 


Sagunt era objectiu de l’aviació feixista perquè és un cruïlla de comunicacions: via del nord, via d’Aragó, Alts Forns que constituïen la fàbrica número 15, d’armament per a la República, per tant tots els die hi havien bombes al nostre poble, bé al nucli del Port o a Sagunt de manera que finalment la població abandonà pràcticament la ciutat, perquè se sentia amenaçada.


La visita ha estat guiada per José Ramón Carbonell, expert en el tema de la guerra civil. Carbonell ens ha portat una sèrie de fotografies on podíem veure com estava el poble en aquella època.
Hem començat la visita a l’estació, perquè va ser per allí on caigueren les bombes el dia 22 de desembre i l’hem iniciat amb una poesia de Santiago Bru i Vidal, on el nostre poeta recorda el fet…”Era un dia de sol. Era dimecres. El dia de “mercat” per al meu poble”….
Després hem anat visionant la trama urbana en aquell moment, per pujar  poc a poc pel Camí Real. Anàvem contemplant les fotografies i comparant-ho amb l’actualitat. Després hem anat a l’Ajuntament on ens han deixat vore el refugi que hi ha dels temps de la guerra civil. Ha estat molt curiós i emocionant.


 Una vegada vist el refugi, teníem cita amb el Col·legi Cronista on ens havien de passar un documental: “La mort ve del cel,” sobre els bombardejos. El saló d’actes de Cronista, estava a gom, no en cabien més, de manera que han hagut que fer dos “passes” perquè tothom el poguera vore.


Es tracta d’un documental on l’Ajuntament ha col·laborat amb l’ajuda d’experts en el tema de la guerra civil, com Antonio Ortiz, Baños, Albert Forment, José Ramón Carbonell, Juan. F. Gómez, Palomar, tot coordinat per Juan.F. Gómez.


M’ha crida’t l’atenció el nombrós personal. És molt evident que la gent vol saber quines coses passaren al poble durant aquells anys de guerra. Hi és una historia que s’ha silenciat i ja està be de tapar, d’amagar allò que va ocórrer.


Volem agrair a José Ramón la seua deferència per explicar aquells fets i a l’Ajuntament per haver col·laborat en aquest documental tan interessant.


El documental estarà penjat en You Tube i el títol és: “La mort ve del cel”.