dissabte, 15 de febrer del 2020

CRÒNICA DE LA VISITA A TORRES TORRES 9/II/2020


Amics i amigues del Col.lectiu,

El diumenge, 9 de febrer de 2020, el Col·lectiu pel Patrimoni, ha tornat a la Baronia. En aquest cas, ens hem presentat en Torres Torres.


Hi és una població que pertany a la Baronia dins de la comarca del Camp de Morvedre, al costat oriental de la vall del riu Palància, envoltada de camps de regadiu, on la Cèquia Major te una gran protagonisme. Torres Torres, conta amb molts testimonis de l’època feudal, on els senyorius tingueren molta importància, on s'hi establiren els Vallterra com a senyors de Torres Torres.



Es tractava de vore els Banys àrabs, l'església, la cisterna i el castell. Quasi res! L'amic, Juan Corbalàn, cronista del poble i investigador, s'ha prestat a mostrar-nos el patrimoni del poble.



Primerament hem anat a l'església on Corbalàn ens ha explicat l'estil, la data de construcció, les imatges. Hi havia una talla de la Verge del XIV, preciosa. Els sostre estava pintat en uns esgrafiats, completament restaurats, molt bonics. En conjunt, l'església barroca , estava en “estat de revista”, completament restaurada, pintada i neta. Feia goig. La patrona del poble és la Verge de la llet. Conta també en algunes cases rurals.


A continuació hem anat als banys, on hem pogut vore la Sèquia Major que, en principi, nodria els banys, que se sustenten en un hipocaust romà. Molt ben restaurats, amb les tres parts del edifici. Es nota que Torres Torres cuida i estima el patrimoni que l'envolta i te persones com Juan Corbalán, entès en la matèria, que és escoltat per les autoritats del municipi. La simbiosi perfecta.


Després hem baixat a la cisterna, completament restaurada i finalment hem pujat al Castell, on hem pogut comprovar l’excel·lent restauració de L'edifici de l’època musulmana.


Juan Corbalán, ens ha explicat l'atenció que posen en rebre les subvencions per a patrimoni i afirmava com han d'estar sempre alerta per a pillar-les i restaurar, perquè són conscients que això és un bé per al poble.


També hem vist, de passada , la casa dels Vallterra, senyors de Torres Torres. Hem aprés un poc del sistema senyorial, dels impostos que pagaven per passar per Torres Torres.. etc.


Les explicacions de Juan Corbalán, persona, que a més de cronista és investigador i arquitecte, han estat les pròpies d'un entès, clares, senzilles i documentades. No es podia demanar més.



Donem les gràcies a Juan Corbalán que de bon grat ens ha ensenyat un patrimoni  més de la comarca , la qual cosa pot omplir els nostres coneixements i l'estima per la nostra terra. Ja sabeu que no es pot estimar allò que no es coneix.



GRÀCIES

El Col.lectiu