dimarts, 5 d’abril del 2022

Crònica de la XVI Trobada al Castell



A les 10 del matí del diumenge 3 d'abril, un dia fred però assolellat, ens reunírem a la Plaça Major amb tota la ciutadania i pujàrem fins al Castell acompanyats per la dolçaina i el tabal del Germans Caballer. En arribar, guardàrem un minut de silenci per les víctimes de la guerra d'Ucraïna i del coronavirus. Enguany Antoni Gómez ha estat la persona encarregada de llegir el seu manifest i ho ha fet, com a novetat, davant de la Porta d'Almenara. Ha lamentat que "continuem tenint la insidiosa impressió que l’abandó forma part de la idiosincràsia del castell de Sagunt" i que "l’anterior ministre de Cultura, el senyor José Manuel Rodríguez Uribes va visitar el castell fa un any i es va comprometre a revaloritzar i reforçar el patrimoni de Sagunt. On han quedat aquelles paraules? On estan les millores promeses?".
A més, ha criticat la incompetència de la Conselleria de Cultura de la Generalitat en la qüestió del Centre de Recepció de Visitants, la inauguració del qual ja acumula 16 anys de retard.

Aiximateix, en el seu manifest ha agraït la tasca dels col·lectius implicats d'alguna manera en la defensa del patrimoni com els Voluntaris pel Patrimoni, el Centre Arqueològic, els grups de recreacions històriques, etc. perquè el seu esforç és fonamental per a avançar.

Quant a la instal·lació de la megafàbrica de bateries de la multinacional Wolkswagen al Port de Sagunt, ha assenyalat que podria ser una ocasió per a tractar de posar en marxa un patronat o un consorci format per institucions públiques i privades que ajude a posar en valor el nostre patrimoni, com s'ha suggerit en diverses ocasions.

El manifest ha finalitzat amb uns versos de Santiago Bru i Vidal dedicats al castell de Sagunt:

NOCTURN DEL CASTELL

Tast o baf de serenors

Antigues, alta cridòria

De veus cercant per la història

Heura de noves remors.

La lluna fila sentors

De segles, brodant amb fils

De serení les subtils

Molses que els merlets coronen.

Marbres, fang i temps, hi donen

Estuig de races i estils.


Després d'esmorçar, el grup de recreacions històriques Saguntum Augusta ha escenificat un juí contra una esclava fugitiva i el públic ha hagut de decidir el veredicte. Ha sigut una experiència molt didàctica, a més de divertida gràcies a la implicació dels assistents.

En acabant, Valentín Cabrera ha oferit unes explicacions del Fòrum Romà i Manuel Civera, dels elements íbers del Castell. Amdues han sigut d'allò més interessant.

Com sempre, hem compartit un dia reivindicatiu i festiu i, a més, ja teniem moltes ganes de tornar després de dos anys.

Un any més, GRÀCIES a totes i tots per acompanyar-nos!