dilluns, 30 de gener del 2023

CRÒNICA DE LA RUTA D'ÚRSULA

El diumenge 29 de gener de 2023, a les 10 hores del matí, férem de nou esta estimada ruta que feia uns anys que no organitzàvem.

Amadeo Ribelles, el president del Centre Arqueològic Saguntí, fou el nostre Cicerone pel passat, concretament pel Morvedre del segle XV. Quina dona degué de ser Úrsula Vilarroya! La seua història és digna d'una novel·la o d'una sèrie. Caldria que tinguera un bust a Sagunt o que hi haguera alguna mena de làpida o element commemoratiu de la seua existència.

"Contra Úrsula" és l'única causa criminal d'esta època i d'esta zona del Regne d'Aragó que es conserva sencera. Està escrita en valencià i per tant és una joia del llenguatge jurídic en la nostra llengua. A través d'este document, trobat per casualitat fa uns anys a l'Arxiu del Regne del cap i casal, coneixem detalls de com era la vida al Morvedre de l'época. Vem alguns detalls sobre festivitats, costums, els preus d'alguns productes, la trama urbana del municipi, etc.

Amadeo, com sempre, ho ha explicat tot amb rigor, solvència i molta gràcia. Dos cegues, interpretades per Concha Cardo i Àngeles Ribelles, han dramatizat la història en forma de romanç de cordell amb l'acompanyament de la fantàstica auca que va dibuixar Espinosa. En acabant, férem un xicotet passeig per la zona on visqueren els protagonistes d'esta història, al voltant de l'esglèsia de Santa Maria.

Estem segurs que els que ja coneixíeu la història heu gaudit tant com nosaltres de reunir-se a sentir-la de nou, encara que no haja sigut al voltant d'una foguera (tant de bo!). I els que no la coneixieu, com s'heu quedat?

Vos esperem molt prompte en la pròxima activitat que anunciarem en breu. Moltes gràcies totes i tots!