dijous, 6 de juny del 2024

Visita de les associacions de patrimoni de Sagunt a Cartagena

Representants de la plataforma d'associacions de patrimoni, entre els quals s'inclouen membres del Col·lectiu pel Patrimoni Saguntí, el Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, el Centre Arqueològic i l'Associació Amigos de la Escuela de Aprendices, han visitat la ciutat murciana de Cartagena amb l'objectiu d'aprendre bones pràctiques per a la posada en valor del patrimoni històric i industrial.

Durant la visita, que ha tingut lloc el 29 i el 30 maig, la delegació s'ha reunit amb Juan Miguel Margalef, president de la Fundació Serra Minera de Cartagena-La Unión, per tal d’analitzar estratègies efectives en la conservació i rehabilitació del patrimoni miner-siderúrgic. Margalef ha destacat la importància de conscienciar la població i les autoritats sobre el valor singular dels elements miners de la comarca. Cartagena i La Unión ha viscut un procés de reconversió en les últimes dècades, trobant formes de regenerar els seus espais paisatgístics i urbans i convertir-los en espais educatius i culturals.

A més, la delegació ha visitat l'arxiu municipal de La Unión, on actualment s'està duent a terme l'ordenació i posada en valor de l'arxiu de l'empresa de tallers de fundició La Maquinista de Levante, un projecte essencial per a la preservació de la memòria industrial de la regió.

La visita ha culminat amb una reunió amb Elena Ruiz Valderas, directora del Museu Teatre Romà de Cartagena i gerent de la Fundació Teatre Romà de Cartagena. Durant aquesta reunió, Ruiz Valderas ha explicat com el patrimoni arqueològic ha servit com a motor de regeneració urbana, gràcies a un Pla Director i a un procés de recuperació patrimonial que ha transformat Cartagena en els últims 20 anys en un exemple d'una exitosa transformació en un referent turístic i cultural. 

Esta visita subratlla el compromís de la plataforma amb la conservació i la posada en valor del patrimoni, amb la intenció que s'aconseguisquen implementar projectes similars a Sagunt i el seu entorn.


Representants de la plataforma amb Juan Miguel Margalef al Museu Miner de La Unión