dilluns, 1 d’octubre de 2012

Crònica de la visita del 30-09-12: la Via del Pòrtic i Domus dels Peixos

Diumenge dia 30 de setembre, el Col.lectiu pel Patrimoni ha realitzat la visita guiada a la Via del Pòrtic i la Domus dels Peixos.
He dir que l’acollida de la ciutadanía ha estat extraordinària, fins al punt que s’hagueren de fer dos grups, però molt nombrosos, perque prácticamente erem unes 150 persones. Com que erem dos grups, un anaren a la Domus dels Peixos i uns altres a la vía del pórtic, i després se canviaren.
  La visita ha estat emocionant, la Vía del Pòrtic es espectacular, ben restaurada, les explicacions tant de Jose Antonio LLuesma com de Carmen Antoni han estat magnifiques, plenes de detalls i de sensibilitat. Jo crec que la gent estava emocionada i n’hi havia un silenci sepulcral atenent les explicacions i mirant-ho tot per no perdre detall, no se sentía un mosca i erem molta gent. Vaig observar que n’hi havia, a més, un gran respecte, com si la gent estiguera admirada davant d’una calçada del segle I d. Crist.
  La Vía del Pórtic és una calçada romana (ès un ramal de la Vía Augusta) que està en molt bon estat, on podem vore la cloaca, les cequioles que anaven a les cases que estaven al voltant de la vía i també les columnes que sosteníen  els pòrtics que estaven als dos costats de la vía. Com era natural  hi havien tabernae que tenien porta a la vía, és a dir és com ara, la gent posava els negocis allà on pasaven els carros i el personal.
 La veritat és que coses com esta, són les que hi ha que fer a Sagunt les que el posen en el mapa, només falta que hi haja un poc més de propaganda fòra del poble i que vinga molta gent. 

Per tot açò hem de felicitar a l’Ajuntament, tant a l’actual, que és el que ha ultimat la posada en valor de l’espai, com al Consistori que presidit per l’alcaldesa Glòria Calero junt amb el regidor Manuel Civera, iniciaren el projecte i lluitaren il.ussionadament per buscar una financiació adient que trobaren en Unión Fenosa, que és l’empresa que ha financiat el projecte i encara continua fent-se càrrec de les despeses que els dit espais encara tenen.
  També anarem a la Domus dels Peixos. Esta situada en els baixos de l’antic cine Marvi. El projecte de restauració ha estat fet per un arquitecte saguntí, Francisco Muñoz Sempere. Sempre és un plaer poder dir que els  tècnics saguntins s’impliquen en tasques que demanen molta cura i sensibilitat i la domus te eixes dues coses.
 Entrem pel carrer València, i se trobem en un passadis acristalat per tant, podem vore les restes que hi han baix. Hi és una casa romana completa, amb l’atrium, l’impluvium culina, tablinun… La casa tenía també una tabernae  o negoci. Sembla ser, per les explicacions de Jose i Carmen que era una casa rica pel nombre d’habitacions que hi tenia.
Tant l'il.luminació com la petita col.leció de restes , estan posades amb molta sensibilitat.
Per tant no tenim més que felicitar a l’equip que ho ha excavat (una d’elles és Carmen Antoni) com a tota la resta de persones i entitats que finalment ho han posat en valor i estan mostrant-ho a tothom. 
Enhorabona per la iniciativa, encara que esperem que les properes iniciatives de posar en valor les restes que se troben no tarden tant com Moreria i Peixos que en definitiva s’han demorat quasi 10 anys.
 Esperem ill.ussionadament  que l’Ajuntament continue en la tasca i mostre la sensibilitat que cal en un poble com el nostre.
Gràcies a tots per haver vingut . Ben prompte avisarem de la propera visita.