dimarts, 30 d’octubre de 2012

EIXIDA AL PORT DE SAGUNT: VISITA A LA CIUTAT INDUSTRIAL 28-10-12

 Benvolguts tots i totes:

Aquest últim diumenge de tantes connotacions (darrer diumenge d’octubre), nosaltres hem visitat la ciutat industrial del Port de Sagunt, la nostra particular “factory town”, guiada per l’amic Javier García, antic morador d’aquest nucli.
 
 Javier,antic professor d’Història, ha començat amb una bona introducció històrica per tal de contextualitzar el tema i facilitar una millor comprensió,  i allí a l’explanada dels Alucine, en un matí que anunciava l’hivern , tenint en front la mar Mediterrània, hem escoltat i ens hem il.lustrat en la nostra història local que per suposat, no està aïllada de la història global ni molt menys.
 
 Primerament, hem repartit uns plànols  de la expansió del nucli porteny i unes cronologíes que Javier hi anava seguint.

 Acabada la introducció, hem començat a caminar fins al carrer de Sota i Aznar, per dirigir-nos  a la Plaça del Sol. 
Després hem enfilat cap a l’església de Begonya i l’Economato per encaminar-nos després al Casino, on hem entrat als jardins de la Gerència (lloc emblemàtic per als que tenim alguna edat). 
 
 Després hem anat a la Ciutat Jardí  i des d’allí hem pogut entendre les grans diferències que hi havien : les classes socials. Aquesta qüestió se dirimia en dades prou objetives, com les diferències, entre altres, en el tipus de vivenda:   les cases dels ingeniers  i les dels obrers.
 
Javier s’emocionava explicant el tema, i emprava una espècie de “latiguillo” com allò de “que no s’estima el que no es coneix”.
 
 És ben certa aquesta afirmació, i és l’eix central de la tasca del Col.lectiu: mostrar el nostre patrimoni, estimar-lo cuidar-lo. per tal de posar-lo en valor. Dignificar-lo. Posar en la picota els greus errors que se cometen, com la degradació de la ciutat- jardí l’ inhibició  de les autoritats, l’incompliment de les promeses fetes.
 
  Totes estes qüestions ens han de fer pensar a la ciutadanía:per qué els politics municipals són tan curts de mires? Qué passa que no reclamen ? 


Normalment quan els sentim o els llegim queden molt bé, però les dades objetives diuen una altra cosa…Serà qüestió de que s’ho facen mirar els polítics de tota mena, a vore si les metes són una mica més ambicioses i miren més per la ciutat.

 Com és habitual, la resposta ciutadana ha estat magnifica, la qual cosa demostra la vitalitat  de la societat civil, que com sempre, ens posa de manifest que va per davant de la politica…. i dels polítics.

Moltes gràcies a l’amic Javier. Açò no ha estat una simple visita turística, ha estat alguna cosa més, perque ha posat emoció, coneiximent històric i sensibilitat i tot això ens ho ha fet sentir.
  
Per últim, vull comentar-vos que anem a plantejar-nos una visita al Alto Horno i que la propera visita serà a la Judería i el Museu  Històric. 

Recordar-vos que ens reunim el segón i quart dimecres de cada mes en la Casa de Cultura Capellà Pallarés  a partir de les 7’30. si voleu pagar l’any o fer alguna proposta, les reunions són obertes i podeu vindre eixos dies. Fins aviat.